Fokhagymás-rozmaringos focaccia


A focaccia egy olasz kenyérféleség. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető, mégis nagy sikert tudunk vele aratni, ha vendégeket várunk. Saláták kiváló kísérője, de egy jól behűtött vörösbor mellé, még langyosan csipegetni is fantasztikusan finom.

Hozzávalók / 10 adag

Tészta
40 dkg kenyérliszt BL80
3 dl víz
1 teáskanál cukor
1 tasak instant élesztő
4 ek olívaolaj
1 ek só
3 gerezd fokhagyma (lereszelve)
frissen őrölt bors ízlés szerint
0.5 szál rozmaring (felaprítva)

Tetejére
1 ek olívaolaj
1 kávéskanál durvaszemű só
0.5 szál rozmaring

elkészítés

A lisztet kimérjük, és a legkisebb fokozaton felmelegítjük a mikróban, hogy a liszt friss és langyos legyen.
Ezután egy nagy keverőtálba beleöntjük a vizet és a cukrot, és egy kanál segítségével feloldjuk benne a szárított élesztőt.
Következő lépésként hozzáöntjük az olívaolajat, és ezzel is összekeverjük.

A lisztet egy másik keverőtálba öntjük, összekeverjük a sóval, borssal és a rozmaringgal, hozzáreszeljük a fokhagymát,majd félrerakjuk.

Elővesszük a konyhai robotgépet és a spirálos tésztadagasztó karokat.
Lassan adagolva elkezdjük hozzáönteni az olajos keverékhez a fűszeres lisztet, közben folyamatosan keverjük a robotgép segítségével. Ha az összes lisztet hozzáadtuk, még 5 percig folytatjuk a dagasztást a gép segítségével.

Ezután kivesszük a tésztát, és további 5 perc alatt kézzel is alaposan megdagasztjuk.

Ezután olívaolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát.

Ha megkelt, egy lapos tepsibe olívaolajat csorgatunk, és szétkenjük. A tésztát kicsit meghúzgáljuk, és tenyerünk segítségével belelapogatjuk a tepsibe. A focaccia egyedi alakját attól nyeri el, hogy a tepsiben lévő tésztát ujjaink hegyével benyomkodjuk, ettől kis kráterek keletkeznek majd a tésztán.

Ha megformáztuk, újabb 30 percet kelesztjük.

Ezután nincs más dolgunk, mint olívaolajjal vékonyan megkenni a tésztát, majd a frissen vágott rozmaringlevelekkel és a tengeri sóval megszórni.

Előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.
sütési hőfok: 190°C sütési mód: alul-felül sütés
(forrás: nosalty.hu)