Hozzávalók 2 főre:

2 tojás sárgája és 1 egész tojás

150 g pecorino romano juhsajt (jó minőségű parmezán is lehet frissen reszelve)

100 g malacpofa szalonna

frissen darált bors

csipetnyi só

Milyen tésztával ajánljuk? Nem szabad tojásos tésztafajtát választani hozzá. Inkább a durumlisztből készült száraztészta bírja el a szószt, ami formáját tekintve lehet spagetti, rigatoni, vagy az itthon kevésbé ismert keréktészta, a ruote.

Azért néhány alapszabályt érdemes kiemelni!

Fontos, hogy a szalonna ne érintkezzen zsiradékkal, és sose tegyük meleg serpenyőbe. A csíkokra vágott szalonnát hidegen tegyük a serpenyőbe és pirítsuk meg. Ha szükséges, a végén adhatunk hozzá egy kis olívaolajat, de nem fog kelleni. Amikor a szalonna megpirul, vegyük ki, és a zsiradékot hagyjuk a serpenyőben, mert kelleni fog még a tésztához.

A tojás nem találkozhat hirtelen hővel, úgy készítsük el, mintha zabaione krémet készítenénk, és vízgőz felett (például, ahol a tészta már fő) verjük fel a tojást a pecorino sajttal együtt kézi habverővel. Vigyázzatok! Kerüljétek az effetto fritatta, vagyis a rántotta effektust. A hőtől ugyanis a tojás rántottává válik. Ilyenkor arra kell nagyon figyelni, hogy a hőmérséklet ne menjen 75 fok fölé. A tojás a vízgőz felett kevergessük és 54 fokig engedjük, hogy melegedjen, aztán vegyük le a vízgőz felől. Ha már krémes lett a szósz, tegyük félre. A tésztát kivesszük a vízből és beletesszük a szalonna után maradt zsiradékos serpenyőbe. 3-4 merőkanál főzővizet tegyünk hozzá, és keverjük össze. Amikor a zsiradék és a víz emulzionált, vegyük le a serpenyőt a tűzről, keverjük hozzá a szószt és tegyük rá a szalonna darabokat, majd frissen őrölt borssal ízesítsük. Kész is a carbonaránk, aminek azonnal álljunk is neki, mert ez az az étel, aminek nem tesz jót, ha nem frissen fogyasztjuk. Forrás: http://www.diningguide.hu/

Elérhetőségek
2049 Diósd, Gyár u. 43.
+36 30 477 0486
info@olaszetel.hu

Hírlevél