Hozzávalók
- 30 dkg nem szétfövő burgonya
- 15 dkg ricotta vagy túró
- 1 marék rukkola
- 4,5 dkg parmezán vagy más kemény sajt
- 12,5 dkg finomliszt + a munkalapra
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 14-15 dkg vaj
- 12 db zsályalevél
- 1 tk balzsamecet
- só
- frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük a forrástól számított 15-20 perc alatt, majd leszűrjük, rövid hűlés után meghámozzuk és áttörjük. Összekeverjük az átpasszírozott ricottával, a megmosott, finomra aprított rukkolával és 4 dkg finomra reszelt parmezánnal, továbbá beledolgozzuk a lisztet és a tojást. Az így kapott tésztát megsózzuk, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük és 4 részre osztjuk. Végül lisztezett felületen adagonként 1,5-2 cm vastag hengerré sodorjuk, és 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. A gnocchikat sütőpapíron egymás mellé rakjuk.
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk. A gnocchikat a lobogó vízbe dobjuk, és lassúbb tűzön főzzük 2-3 percig, amíg feljönnek a víz felszínére.
Közben a meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A serpenyőben habzásig hevített vajban a fokhagymát és a zsályaleveleket ropogósra sütjük kb. 1 perc alatt, majd kivesszük.
A szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gnocchikat a serpenyőben maradt vajba tesszük, és többször átmozgatva sütjük 3-4 percig. Végül összeforgatjuk a balzsamecettel és ráreszeljük a maradék sajtot. Adagonként, a sült zsályalevéllel és fokhagymával megszórva tálaljuk. Forrás: http://www.mindmegette.hu/